Arxiu de la categoria: Experiències

Aquest bloc s’enfocarà en aportar activitats i experiències en prevenció per conèixer què poder fer concretament en prevenció.

És cert que cada lloc és un món i Arbúcies té una essència i dinàmica pròpia, però conèixer abordatges d’altres municipis o entitats, pot enriquir i inspirar a noves accions preventives al Arbúcies.

En aquest sentit també s’analitzaran des d’un punt de vista semblant a la formació que s’ha desenvolupat en el municipi, és a dir, no només explicar quelcom sinó també quines coherències i incoherències poden estar implícites.

Reducció de danys i riscos

La reducció de danys i riscos en persones que consumeixen drogues és una estratègia de principis dels anys 90. Les autoritats havien declarar l’epidèmia de la SIDA i es requerien respostes saludables ràpides.

Els dos col·lectius diana principals de l’epidèmia van ser els drogodependents i qui practicava l’homosexualitat. Se sostenia que compartir xeringues era una pràctica de risc, a l’igual que no utilitzar preservatiu.

Així, es va començar a superar la inamovible estratègia de no consumir drogues i que s’havia de fer quelcom amb qui igualment les consumiria. I així van començar els programes d’intercanvis de xeringues (PIX): xeringa usada per xeringa esterilitzada d’un sol us. Es va fer gratuït i anònim, afegint també el preservatiu en els paquets distribuïts.

La idea de treballar amb addictes que no volen o poden deixar de consumir obrir un nou ventall d’actuacions: sales de calor i cafè, fàrmacs agonistes (com la metadona i la buprenorfina) fins a arribar a sales de venopunció higiènica.

El darrer pas

El darrer pas, que no es va realitzar al nostre país, però sí a d’altres com Canadà, UK, etc. , era facilitar la substància per:

1.- Assegurar-se la qualitat sanitària i farmacològica d’un producte que entrava a la sang.

2.- Combatre de front el negoci del narcotràfic traient-los la clientela. Així, afectant els seus descomunals beneficis.

Una de les conseqüències d’aquesta estratègia va ser la vinculació dels addictes amb els recursos sanitaris. Amb el que s’aconseguia salvar i allargar vides. Fins i tot, hi havia un % d’addictes que passaven als clàssics programes lliures de drogues amb l’objectiu de la curació total.

És cert que aquests programes també van tenir greus errades i límits, ja que al no entendre que l’addicció estava condicionada un 80% per factors psico-socials.  Moltes persones també quedaven atrapades en els mateixos sumant addiccions legals a les il·legals. La gran errada va ser no invertir socialment en els addictes, només sanitàriament.

Per acabar, aquestes estratègies es van anar aplicant a totes les substàncies i conductes de risc, esdevenint un eix fonamental de l’abordatge de les drogodependències.

Un exemple d’això és la següent petita càpsula de vídeo:

 

Fer un “polvo”

“Fer un polvo” actualment significa mantenir relacions sexuals, però d’on arriba aquesta expressió i què té a veure amb les drogues?

Diferents fonts apunten cap a la França del s. XVIII i XIX, on era comú aspirar tabac polvoritzat en forma de rapè. Quan un aspira tabac se li obstrueixen les vies respiratòries i comença a esternudar, fet desagradable pels altres acompanyants. Aleshores, se solia retirar a una habitació per a fer-ho més discretament. Allà podia coincidir amb altres persones i acabar practicant sexe. A la fi, va esdevenir una excusa i d’aquí és d’on es diu que pot venir l’expressió.

Continua la lectura de Fer un “polvo”

Espiritualitat i addiccions

El dissabte 26 de setembre de 2020, l’associació GASS va organitzar  la II Jornada de diàlegs entre medicines: l’abordatge espiritual de les addiccions.

En aquesta ocasió, un dels ponents va ser el psiquiatre Harold G. Koening, de la Duke UniversityNorth CarolineEEUU. Així, és l’autoritat més important a nivell mundial en investigació del camp de la salut i l’espiritualitat.

D’altra banda, el llibre publicat a Òxford Handbook of religion and Health resumeix més de 12 mil estudis científics que demostren la incidència de la pràctica religiosa en la salut. Cal dir, que els seus col·laboradors són prestigiosos professors de Harvard University.

Per finalitzar, el van fer una entrevista que es va centrar en el tema de les addiccions, que  s’ha traduït i doblat.

Esperem que us sigui interessant i ajudi a ampliar nous horitzons:

 

 

 

Cuidem la salut mental

En la següent infografia de l’Hospital Universitaria de Sant Joan de Reus donen algunes instruccions per a tenir cura de qui cuida.

En l’àmbit de les drogues i en general de qui fa tasques de cuidador/a és molt important no arribar a cremar-se. Per això i en circumstàncies especials, per exemple en confinament o moments de gran intensitat emocional, cal no perdre de vista algunes indicacions:

Continua la lectura de Cuidem la salut mental

Ús terapèutic del cànnabis

Sovint s’utilitza un ús beneficiós d’una substància per a justificar un ús indiscriminat de caràcter recreatiu.

És recorrent que això passi amb el cànnabis. De fet és una planta que té un ús estès entre joves menors de 35 anys.

Des de la vessant tradicional, la planta prové de la zona de l’Himàlaia. Allà, la medicina Ayurveda desaconsella el seu ús, ja que els riscos superen als beneficis de la planta.

Continua la lectura de Ús terapèutic del cànnabis

Mobile Social Congress 2019

El Mobile World Congress és la trobada mundial de les empreses que generen la indústria del mòbil a Barcelona. En definitiva representa una  reunió de la indústria global. La qual es regida per les regles del mercat que sovint no són prou ètiques. En front d’això, a Catalunya hi ha una alternativa a la conferència amb ànima social: el Mobile Social Congress 2019. Continua la lectura de Mobile Social Congress 2019

Servei esperançador

El novembre de 2018 s’ha presentat un informe de situació de la Resclosa d’Arbúcies, que és la proposta municipal de prevenció del consum problemàtic de drogues i altres comportaments de risc.

Com a novetat d’enguany s’ha activat el Servei d’Orientació i Suport (SOS). La finalitat ha estat assessorar a persones per tal de millorarsituacions relacionades amb el consum de tòxics. Continua la lectura de Servei esperançador