Mostra totes les entrades de gass@

Reducció de danys i riscos

La reducció de danys i riscos en persones que consumeixen drogues és una estratègia de principis dels anys 90. Les autoritats havien declarar l’epidèmia de la SIDA i es requerien respostes saludables ràpides.

Els dos col·lectius diana principals de l’epidèmia van ser els drogodependents i qui practicava l’homosexualitat. Se sostenia que compartir xeringues era una pràctica de risc, a l’igual que no utilitzar preservatiu.

Així, es va començar a superar la inamovible estratègia de no consumir drogues i que s’havia de fer quelcom amb qui igualment les consumiria. I així van començar els programes d’intercanvis de xeringues (PIX): xeringa usada per xeringa esterilitzada d’un sol us. Es va fer gratuït i anònim, afegint també el preservatiu en els paquets distribuïts.

La idea de treballar amb addictes que no volen o poden deixar de consumir obrir un nou ventall d’actuacions: sales de calor i cafè, fàrmacs agonistes (com la metadona i la buprenorfina) fins a arribar a sales de venopunció higiènica.

El darrer pas

El darrer pas, que no es va realitzar al nostre país, però sí a d’altres com Canadà, UK, etc. , era facilitar la substància per:

1.- Assegurar-se la qualitat sanitària i farmacològica d’un producte que entrava a la sang.

2.- Combatre de front el negoci del narcotràfic traient-los la clientela. Així, afectant els seus descomunals beneficis.

Una de les conseqüències d’aquesta estratègia va ser la vinculació dels addictes amb els recursos sanitaris. Amb el que s’aconseguia salvar i allargar vides. Fins i tot, hi havia un % d’addictes que passaven als clàssics programes lliures de drogues amb l’objectiu de la curació total.

És cert que aquests programes també van tenir greus errades i límits, ja que al no entendre que l’addicció estava condicionada un 80% per factors psico-socials.  Moltes persones també quedaven atrapades en els mateixos sumant addiccions legals a les il·legals. La gran errada va ser no invertir socialment en els addictes, només sanitàriament.

Per acabar, aquestes estratègies es van anar aplicant a totes les substàncies i conductes de risc, esdevenint un eix fonamental de l’abordatge de les drogodependències.

Un exemple d’això és la següent petita càpsula de vídeo:

 

Fer un “polvo”

“Fer un polvo” actualment significa mantenir relacions sexuals, però d’on arriba aquesta expressió i què té a veure amb les drogues?

Diferents fonts apunten cap a la França del s. XVIII i XIX, on era comú aspirar tabac polvoritzat en forma de rapè. Quan un aspira tabac se li obstrueixen les vies respiratòries i comença a esternudar, fet desagradable pels altres acompanyants. Aleshores, se solia retirar a una habitació per a fer-ho més discretament. Allà podia coincidir amb altres persones i acabar practicant sexe. A la fi, va esdevenir una excusa i d’aquí és d’on es diu que pot venir l’expressió.

Continua la lectura de Fer un “polvo”

Per què ens fem addictes?

El psiquiatre Gabor Mate, de Canadà, és una de les persones més referents en el treball amb les addiccions. La seva mirada polièdrica del trastorn obre perspectives que normalment s’ignoren.

A més, és capaç de reconèixer en ell les pròpies addiccions i motius biogràfics de les mateixes. Per això, és una experiència enriquidora escoltar-lo durant els 18 minuts que parla a Rio de Janeiro.

Enquesta escolar sobre drogues a Arbúcies (Curs 21-22)

La Resclosa d’Arbúcies ha fet una enquesta sobre drogues a l’IES Montsoriu durant el curs 21-22.

L’objectiu de l’enquesta és fer una fotografia d’algunes qüestions referents a la població de 14 a 18 anys d’Arbúcies. Per exemple, consums de drogues, socioaddiccions, context, etc.

La utilitat de fer aquests estudis és tenir dades i punts de referència per fer millor prevenció. Us mostrem un resum i presentació de l’enquesta:

 

 

Porros i altres drogues: negar la realitat

En Jaume Funes, psicòleg, pedagog i periodista escriu un interessant article al diari ARA sobre la relació entre els adolescents i les drogues: “Porros i altres drogues: negar la realitat“.

A la fi, analitza alguns articles, plantejaments i actuacions sobre com ho hauríem d’entomar.  Molts dels quals són poc útils i molt contradictoris.

Continua la lectura de Porros i altres drogues: negar la realitat

Esperança i consum de cànnabis dels fills

En el context d’un curs online per a pares i mares amb fills consumidors de cànnabis, l’associació GASS ha editat una càpsula de vídeo parlant de l’esperança i el consum de cànnabis dels fills.

De fet, es tracta de resituar alguns conceptes que en un estat de desesperació es poden perdre de vista. A més, s’afegeixen algunes dades que s’utilitzen com referencials al servei que es dona a Arbúcies.

Alcohol & Ictus

Sovint s’associa l’ús de l’alcohol amb la cirrosi o amb el càncer, però els accidents cardiovasculars també són un risc. L’ictus especialment.

Per això, des del Servei IRC&ENFOCS s’ha dissenyat una càpsula informativa per a emetre-la a les xarxes socials.

Si algú vol informació publicada científica, li aconsellem el següent estudi.

l060576

Súbete al árbol más alto

Enguany hem tingut el plaer de conèixer i descobrir a la Marta Doménech arran la lluita crítica contra la gestió de la Covid19. De fet, alguns dels seus articles han estat claus per a desintoxicar i desxifrar alguns aspectes importants d’aquesta estafa a escala mundial. Per exemple, destaquem “Societat hipnotitzada“.

Ara bé, la Marta té diferents vessants no menys interessants, com la de consultora de creixement personal, però no pas d’aquell tipus que s’han format només teòricament, sinó que ha hagut de passar per la pròpia cara fosca de la lluna. Així, acompanya havent aprés prèviament a sanar les seves ferides, tal i com fan en les medicines ancestrals.

En el seu propi creixement i despertar, aquesta filòloga hispànica també ha escrit llibres, com Súbete al árbol más alto” (2014) i enguany s’ha fet la tercera edició revisada (2022 Editorial El Ángel.es) . Aquesta obra respon a la necessitat de créixer, d’autoexplorar-se, de conèixer-se, a la fi d’ampliar la mirada i la perspectiva. Sobretot en aquests temps que reclamen una evolució de la humanitat cap a un rang superior de la existència.

Llegir i escoltar a la Marta estimula a mirar cap a dins, per tal de poder equilibrar el nostre interior amb l’exterior.

El consum de cànnabis dels menors vist des de l’Antropologia

Des del servei IRC&ENFOCS de l’associació GASS s’està finalitzant un curs online per a pares i mares que tenen fills/es que consumeixen cànnanbis.

Dins dels  continguts del temari s’estan fent algunes entrevistes per tal d’aportar a les famílies les valoracions d’experts en la temàtica.

Continua la lectura de El consum de cànnabis dels menors vist des de l’Antropologia