Musicoteràpia per l’ansietat i la solitud

La musicoteràpia és una eina eficaç  per treballar l’ansietat i el sentiment de solitud. Aquesta és la conclusió que s’ha obtingut mitjançant un estudi clínic realitzat a Santa Coloma de Farners durant 3 anys i sobre un grup de 31 persones. Els trastorns avaluats són molt recurrents a la població de Catalunya i la forma habitual de tractar-los és amb fàrmacs que, encara que poden suavitzar-los, els acostuma a cronificar  i no resoldre’ls.

Les emocions difícils de gestionar solen ser la causa d’aquests símptomes. Tanmateix el que proposa la musicoteràpia és contactar amb aquestes emocions des d’una experiència terapèutica basada en la música, per així aprendre a canalitzar-les de forma més saludable.

En el següent vídeo es mostra l’espai musicoterapèutic Temps de Sons, de Santa Coloma de Farners, sobre el que s’ha fet l’observació clínica i que duu 5 edicions realitzant-se. Cada edició ha constat de 10 sessions programades i conduïdes per l’especialista Anna G. Castells, màster en musicoteràpia per la Universitat de Barcelona. Ella, juntament amb la musicoterapeuta Diana S. Ten i el Dr. Jordi Jauset han estat l’equip d’investigació científica que ha demostrat la utilitat d’aquesta potent eina.

El grup de persones sobre el que s’ha estudiat ha estat principalment amb dones de diferents edats, amb una mitja de 44 anys. Algunes d’elles podien prendre o no medicacions, fet que no ha condicionat als resultats, ja que han millorat igualment. Així doncs, la musicoteràpia també es perfila com un complement al tractament farmacològic. Les emocions difícils de gestionar podien ser diverses: malalties, problemes de relacions familiars, pèrdues, traumes diversos, etc.

Per reflexionar, s’ha d’entendre que aquests símptomes també poden alimentar altres manifestacions patològiques, com ara les addiccions, és a dir, per no sentir l’ansietat i el sentiment de solitud, les persones poden recórrer a comportaments compulsius i repetitius per deixar-les de sentir, els quals, paradoxalment, acaben empitjorant el quadre per un efecte rebot.

Les participants han valorat l’experiència molt positivament i els tests de control d’evolució han marcat millores en el 75% d’elles. El CAP i el Servei d’Informació i Assessorament a la Dona també han participat derivant pacients a aquest recurs de la regidoria de Salut, d’Acció Social de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i conjuntament amb Dipsalut.