Consum de risc?

Sovint ens preguntem què és el consum d’alcohol de risc, ja que es tracta d’una substància àmpliament estesa a la nostra comunitat, que causa un impacte sever a la salut pública i difícil de limitar en adults.

Hi hauria moltes consideracions a fer al respecte, però l’Organització Mundial de la Salut ha donat algunes xifres que poden ser útils a l’hora d’educar als adults en el seu consum.

Per fer-ho més entenedor, el Dr. Joan Colom, subdirector de drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va ser entrevistat recentment a Catalunya Ràdio per respondre a la pregunta de què és el consum de risc.

Paral·lelament, des de La Resclosa també s’han donat algunes informacions en aquest sentit des de les xarxes socials, la formació i els tallers a les aules. Aquests missatges els posem a la disposició de la comunitat per avançar en aquest front tan complexa:

1. La corba de Widmark: no es sol saber però l’índex d’alcoholèmia en sang sol baixar 1/2 gr a l’hora, per això es necessari esperar un mínim de 6 hores per tornar a la normalitat.

2. Beure poc a poc per a no forçar el fetge. Tampoc es contempla que un ús no de risc seria beure una cervessa durant 1 hora, poc a poc.

3. “Un dia d’aquells”, és una càpsula de vídeo on s’explica el concepte d’Unitat de Beguda Estandar des de la perspectiva de gènere. Es determina quantes begudes es poden prendre com a màxim al dia abans de passar al consum de risc.

4. Sovint no es calcula que augmenta l’obsessió amb l’alcohol, per exemple és recurrent la gelosia, causant molts danys a les relacions sentimentals i les famílies.

5. Les Unitats de Beguda Estàndar setmanals és un concepte desenvolupat per saber els màxims abans de passar a un consum d’alcohol de risc a la setmana. Fins un estudi de la University of Cambridge, des de les autoritats de salut es deia que aquests eren els límits:

Però amb el nou estudi que, per cert no pateix de conflicte d’interessos, han canviat els límits segurs de consum al següent:

6. També s’han realitzat avisos específics a la comarca de la Selva, ja que hi han festes que giren entorn d’una beguda d’alta graduació, com ara la ratafia. En aquest sentit, el avisos es basaven en informacions de l’OMS que tenien conflictes d’interès i no s’havia informat dels mateixos. Per tant, s’hauran de dividir per la meitat les dades publicades.

7. També cal recordar que l’ebrietat és un tema recurrent a la història de la humanitat i ja va ser descrit en diverses èpoques, com les fotografies de Charles Pearcy Pickering a mitjans del segre XIX.

8. El concepte d’inversió de valors per consum de psicoactius és una hipòtesi observada per la praxis professional. És a dir, tothom sap que no ha de conduir si ha begut alcohol, però hi ha un nombre indeterminat de persones que no només no apliquen aquest coneixement i condueixen, sinó que fins i tot arriben a pensar que beguts estan en una immillorable situació per conduir.

Finalment, des de la Resclosa s’ha considerat oportú que cada persona pugui fer una valoració anònima del seu tipus de consum d’alcohol, perquè la consciència sobre un possible problema ajuda a donar els primers passos per millorar:

Test sobre l’ús que es fa de l’alcohol.

Un pensament a “Consum de risc?”

  1. Retroping: Consum de risc? |

Els comentaris estan tancats.