Nova eina legal de suport a Arbúcies

El 10 d’Octubre de 2017, l’Ajuntament d’Arbúcies va signar un conveni amb la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya per tal de donar una Alternativa a la Sanció Administrativa (ASA) en menors d’edat que consumeixen drogues.

Actualment, arran la instauració de la llei Mordassa, les sancions pel consum de drogues havien patit un sever increment, quedant entre 601€ i 30.001€ pel consum a la via pública, depenent dels agreujants.

L’alternativa consistirà en l’aplicació d’una bateria d’actuacions educatives, terapèutiques i socials amb els menors. L’objectiu de les mesures ASA és que el menor prengui consciència de la seva situació per tal de millorar aquest aspecte de la salut, seguint el principi d’ajudar en comptes de castigar.

Tanmateix és important reconèixer que la sanció castigava greument a les famílies amb menys recursos econòmics, fet que curiosament no contemplava la llei. Amb l’alternativa es dóna més esperança a qui menys té, malgrat també pot ser més útil per a les famílies sense aquesta limitació, ja que el tracte cap als menors es basa en la relació d’ajuda en positiu.

La iniciativa va ser treballada per la Resclosa d’Arbúcies, que és el pla de prevenció de consums problemàtics de drogues i altres comportaments de risc a Arbúcies, i el Servei Jurídic dels Mossos d’Esquadra de Girona .

A partir d’aquest moment, tant la Policia Local d’Arbúcies com els Mossos d’Esquadra, quan denunciïn casos d’aquest tipus a Arbúcies, han d’oferir el conveni ASA, on les famílies dels menors podran escollir entre pagar la sanció o el programa d’ajuda.

Les experiències que s’han realitzat arreu en aquest sentit han estat valorades positivament. Considerar el consum de drogues com un tema de salut ajuda a resoldre’l d’una manera més eficaç que només considerar-ho com un problema d’ordre públic.

3 pensaments a “Nova eina legal de suport a Arbúcies”

Els comentaris estan tancats.