El Papa Francesc akhullikarà fulla de coca

En la formació que es realitza als agents de salut d’Arbúcies es va presentar el tema de la coca, nom que es confon amb la cocaïna a les nostres contrades. Provar de resoldre aquesta confusió pot aportar una mica de llum en un afer que fa perdre la calma a tantes persones.

La planta de la coca té tant a veure amb la cocaïna com la civada amb la cervesa o el raïm amb el vi o, més aviat, el mateix vi amb l’alcohol que porta. És a dir, éssers vegetals als que, mitjançant uns processos químics, s’han elaborat altres productes que, fora de l’ús prudent, poden generar addiccions o consums de risc amb les conseqüents problemàtiques associades.

La planta de la coca ha aportat als pobles sud-americans, des de fa més de 4.500 anys, un aliment molt ric en nutrients, un fitofàrmac amb propietats adaptatives al medi i, finalment, un element sacramental en la cosmovisió espiritual andina.

Una antiga llegenda pre incàica, apuntava que per l’home blanc, quan toqués aquesta planta, esdevindria una pols blanca que li faria embogir, transformant el que era una vendició pels indígenes en una espècie de maledicció. Cosa que s’ha acomplert en gran mesura.

No parlarem de la història de la coca i del seu procés per esdevenir cocaïna, ja que seria molt llarg. Sinó del fet de que el Papa Francesc ha anunciat que en la seva propera visita a Bolívia, akhullikaria fulla de coca, com fan els aymares i quítxues. És a dir, s’acostarà a la planta de la forma que ho han fet durant milers d’anys els pobladors originals de la zona. I aquí es pot veure un canvi de la típica actitud colonial, ja que es pot aprendre molt més des de la tradició i l’experiència de relació amb una planta, mitjançant qui s’ha relacionat de forma no problemàtica amb ella durant mil·lennis.

Amb aquest gest el Papa apropa a la societat a obrir-se a nous coneixements més científics, saludables i encertats que el que proposa l’Organització Mundial de la Salut al respecte de la fulla de coca, que la va classificar entre les plantes prohibides més perilloses.

No és la primera vega que un Papa de l’església catòlica té relació amb la llegendària planta andina. Precissament el Papa Lleó XIII va atorgar una medalla d’honor del Vaticà al Vi Mariani, per les seves propietats tonificadores del cos i de l’ànima. Aquest vi era elaborat amb fulla de coca sense descocainitzar.

EF3NF1 "Mariani Wine" (aka "Vin Mariani") print advertisement featuring the product endorsement of Pope Leo XIII. See description for more information.. Image shot 1899. Exact date unknown.
EF3NF1 “Mariani Wine” (aka “Vin Mariani”) print advertisement featuring the product endorsement of Pope Leo XIII. See description for more information.. Image shot 1899. Exact date unknown.

La planta de la coca, amb el temps, hauria de recuperar de nou el paper que li correspon al món, un aliment, un medicina i un element sacramental que, tal i com ja han demostrat personalitats com el psiquiatra Jorge Hurtado o el Dr. Jacques Mabit, pot inclòs ajudar a curar a qui té dependència amb la cocaïna.

Deixem seguidament un enllaç de la notícia a premsa: “El papa y la hoja de coca”.

Un pensament a “El Papa Francesc akhullikarà fulla de coca”

Els comentaris estan tancats.