Consum de risc?

Sovint ens preguntem què és el consum d’alcohol de risc, ja que es tracta d’una substància àmpliament estesa a la nostra comunitat, que causa un impacte sever a la salut pública i difícil de limitar en adults.

Hi hauria moltes consideracions a fer al respecte, però l’Organització Mundial de la Salut ha donat algunes xifres que poden ser útils a l’hora d’educar als adults en el seu consum.

Per fer-ho més entenedor, el Dr. Joan Colom, subdirector de drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va ser entrevistat recentment a Catalunya Ràdio per respondre a la pregunta de què és el consum de risc.

Paral·lelament, des de La Resclosa també s’han donat algunes informacions en aquest sentit des de les xarxes socials, la formació i els tallers a les aules. Aquests missatges els posem a la disposició de la comunitat per avançar en aquest front tan complexa:

1. La corba de Widmark: no es sol saber però l’índex d’alcoholèmia en sang sol baixar 1/2 gr a l’hora, per això es necessari esperar un mínim de 6 hores per tornar a la normalitat.

2. Beure poc a poc per a no forçar el fetge. Tampoc es contempla que un ús no de risc seria beure una cervessa durant 1 hora, poc a poc.

3. “Un dia d’aquells”, és una càpsula de vídeo on s’explica el concepte d’Unitat de Beguda Estandar des de la perspectiva de gènere. Es determina quantes begudes es poden prendre com a màxim al dia abans de passar al consum de risc.

4. Sovint no es calcula que augmenta l’obsessió amb l’alcohol, per exemple és recurrent la gelosia, causant molts danys a les relacions sentimentals i les famílies.

5. Les Unitats de Beguda Estàndar setmanals és un concepte desenvolupat per saber els màxims abans de passar a un consum d’alcohol de risc a la setmana.

6. També s’han realitzat avisos específics a la comarca de la Selva, ja que hi han festes que giren entorn d’una beguda d’alta graduació, com ara la ratafia.

7. Per últim també convé recordar que l’ebrietat és un tema recurrent a la història de la humanitat i ja va ser descrit en diverses èpoques, com les fotografies de Charles Pearcy Pickering a mitjans del segre XIX.

Finalment, des de la Resclosa s’ha considerat oportú que cada persona pugui fer una valoració anònima del seu tipus de consum d’alcohol, perquè la consciència sobre un possible problema ajuda a donar els primers passos per millorar:

Test sobre l’ús que es fa de l’alcohol.